
Üreticinin gübre alamadığı için rekoltenin bundan olumsuz etkileneceğini belirten Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık fiyatının 3,5 dolardan ağıda olmaması gerektiğini söyledi.
Akça, Ordu Olay’a şu açıklamayı yaptı: ”Bizim de oda olarak bir işletmemiz var. Buradan da tabloyu net olarak görebiliyoruz. Geçen sene 140 ton gübre sattıysak bu sene 25 ton civarında gübre sattık. Rakamlar net olarak gerçeği gösteriyor. Üretici yüzde 75-80 oranında gübre alamadı ya da atamadı. Bu fındıkta ya da diğer ürünlerde ürün ve verim kaybı açık bir şekilde yaşanacağını gösteriyor.
REKOLTE DÜŞÜK OLACAK
Bazı kurum ve kişiler fındıkta rekolte açıklıyor. Biri 800 bin ton diğeri 760 bin ton diyor ama fındığın başına gelen bir sürü iş var. Fındık bir don geçirdi, ardından bir rüzgar geçirdi. Bundan sonra da Allah göstermesin ancak yaşanabilecek kuraklık sıkıntısı var. Bütün bunların yanında gübre sıkıntısı da yaşandığı için muhakkak bunların rekoltede bir etkisi görülecektir. Mutlaka bir azalma olacaktır.
TÜM İMKANLAR ZORLANMALI
Yine de üreticimize seslenmek istiyorum. İmkanları zorlayarak da olsa gübrelerinizi atın. Çünkü gübre kullanımı direk fındığın verim ve kalitesine etki ediyor. Hepsi olmasa da en azından yarısına gübre atılsın diyoruz. Bu günlerde gübre atma süresi de yavaş yavaş geçiyor. Eğer 26 azot gübresi atılamadıysa yapraktan yapılacak besleme için de imkanlar var. Bu tür ürünleri de kampanyalı olarak üretecimize sunuyoruz.
FINDIK 3,5 DOLARIN ALTINDA OLMAMALI
Biz fındığın fiyatının dolar ya da bu tür değer üzerinden belirlenmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bunu yıllardır savunuyoruz. Bana göre fındık fiyatı 3,5-4 dolar arasında olmalı. Böyle olursa üretici bu tarımı devam ettirebilir aksi halde ürününe küser. 3,5-4 dolar arasındaki bir fiyat üreticiyi memnun eder. Küsen üreticiyi de bir daha bahçeye geri getirmek o kadar kolay olmaz.
ORDU-GİRESUN’A DESTEK ŞART
Alan Bazlı Destek konusu da çok önemli. Fındığa yapılacak bir destekte mutlaka Ordu ve Giresun çiftçisi mutlaka özel bir şekilde desteklenmeli. Çünkü burada 150-200 rakam üzerinde bir başka ürün yetiştirme imkanı olmadığı gibi orada fındığı erozyona karşı tutacak bir başka ürün de yok. O nedenle Ordu ve Giresun’a mutlaka bu destekte özel bir değerlendirme yapılması şart.” Hasan Cem Özel
Yorum Yazın