
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, TMO’nun elindeki fındığa güvenen ihracatçıların bilinçli olarak serbest piyasada fiyatları düşük tuttuğunu söyledi.
Üreticilerin en büyük kuruluşlarından biri olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise, müdahale kurumu olarak görev yapan TMO’nun fındık satış yönteminin doğru olmadığını savundu. TMO’nun stoklarında bulunan fındığı satması konusunda bir sorun olmadığını ifade eden Bayraktar ancak TMO'nun fındığı üreticiden aldığı haliyle piyasaya sürmemesi gerektiğini dile getirdi. TMO’nun stoklarında bulunan fındığı satması konusunda bir sorun olmadığını ifade eden Bayraktar ancak TMO'nun fındığı üreticiden aldığı haliyle piyasaya sürmemesi gerektiğini dile getirdi.
TMO FINDIĞI İŞLEYEREK SATMALI
Bayraktar, "TMO'nun bir müdahale kurumu olarak piyasada yer alması fındık fiyatlarının yükselmesi bakımından etkili oldu. Kısa sürede fındık fiyatı 25 liradan 30 lirayı gördü. Henüz yeni sezonun başlamasına 6-7 ay gibi bir süre var. TMO'nun bu süre içerisinde elindeki fındığı piyasaya sürmesi demek fiyatların bundan olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Ebetteki TMO elindeki fındığı satmalıdır ancak yöntem bu olmamalıdır. TMO elindeki fındığı mamul haline dönüştürerek, işleyerek satarsa daha çok kar elde edecektir” diye konuştu.
SANAYİCİLER BİLİNCİ OLARAK DÜŞÜK TUTUYOR
TMO’nun elindeki fındığa güvenen ihracatçının bilinçli olarak serbest piyasada fiyatları düşük tuttuğunu da ileri süren Bayraktar, “TMO elindeki fındığı olduğu gibi satması sadece yabancı sanayicileri bize rakip oluşturur. Yabancı sanayicilerin en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde sadece bizim fındığı işleyerek satmamız hem bize hem de ülkemize fayda sağlayacağı bir gerçektir. Bunun yanı sıra sezon başından beri TMO’nun elindeki fındığı alacağına güvenen yabancı sanayiciler bilinçli olarak fiyatları düşük tutmaktadır” dedi. Yeşilgiresun
Yorum Yazın