
Başta Avrupa olmak üzere gurbetteki Orduluların memleket sevdası plaklarına yansıyor. Korona salgının sebebiyle 2 yıl Ordu’ya gelemeyen gurbetçiler bu yaz Ordu’ya gelerek ata ocaklarını şenlendirdi. Ancak bu günlerde izinleri biten gurbetçiler sılaya dönüş yapıyor.
Gurbetçilerin Ordu sevgisi bir başka. Doğdukları topraklardan bir vesile ile ayrı düşen Ordulular, memleket hasretlerini araçlarına aldıkları plaka ile gidermeye çalışıyor. 52 neredeyse onların plakalarında olmaz ise olmaz. Bazıları özellikle 5252 ile biten plaka alıyor. Kimisi ise Ordu’nun plakası olan 52’nin yanına FB, BJK, TS, GS gibi taraftarı olduğu takımın harflerini ya da isminin baş harflerini tercih ediyor. Gurbetçiler korona virüs salgını sebebiyle son 2 yıldır gelemiyordu. Ancak bu yaz virüsün etkisinin kırılmasıyla gelebildiler ve Ordu’yu hem sosyal hem de ekonomik anlamda şenlendirdiler. Ancak yazın bitmesiyle gurbetçiler de geri dönmeye başladı, seneye bir kez daha gelerek vatan hasretini dindirmek umuduyla…
HAVASINA SUYUNA TAŞINA TOPRAĞINA…
Ordu Olay’a bilgi veren 41 yıldır Almanya’da olan Ordulu emekli öğretmen Mehmet Şaşmaz, “Biz yıllardır burada olsak da aklımızda, gönlümüzde, yüreğimizde her zaman Ordu var, 52 var, mor beyaz var. Biz belki Ordu’yu Ordu’da olanlardan bile fazla yaşıyoruz. Bu bir fanatiklik de değil. Bu bir sevgi. Bu içten gelen bir şey. Biz bu hasreti bu yangını dindirmek için senede 15 gün 1 ay gelebiliyoruz. Hele hele korona salgını sebebiyle son 2 yıldır o da olmamıştı. Bu da içimizdeki hasreti, ruhumuzdaki yangını körüklemişti. Biz bu yangını yatıştırmak için gelemediğimizde Ordu’nun rengine, plakasına başvuruyoruz. Bunun nedeni budur. Tek isteğimiz de Ordu’ya geldiğimizde ilgi görmek, dışlanmamaktır.” dedi.
52 PLAKA ALMA İŞİNİ İLK BEN BAŞLATTIM
Plaka alma hikayesini de Ordu Olay’la paylaşan Şaşmaz, “1980’de ilk Almanya’ya gittiğimde ilk aracımı aldım ve ilk plakam 52 ile bitiyordu. O zamanlar böyle plaka alma alışkanlığı da yoktu. Bu plaka almayı belki de ve büyük bir ihtimalle ilk ben başlattım. Ben 52 plakayı hem hasret gidermek hem de Almanya’daki Ordulular beni kolayca tanışalım diye yaptım. Öyle tanıştığım çok Ordulu oldu. Otobanda durup ilk ke tanıştığımız çok Ordulu oldu. Almanya’da gurbetçiler içinde en çok 52 plaka bulunur. Bunu daha sonra 21 yani Diyarbakır plaka izler. 1990’da Doğu Almanya’ya ile birleşilince 1980’de aldığım plakamı değiştirmek zorunda kaldım. 1990’dan beri aynı plakayı kullanıyorum yani LDK TC 52 olan plakayı.” şeklinde konuştu. Kaan Özel
Yorum Yazın