Ordu
DOLAR19.1773
EURO20.9634
ALTIN1222.1
NATURİMMUN

TARİHİ BİNA KİMLİĞİNE KAVUŞMALI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TARİHİ BİNA KİMLİĞİNE KAVUŞMALI
Abone ol
ORDU ATATÜRK SPOR MÜZESİ Büyük Önder Atatürk, 99 yıl önce 19 Eylül 1924’te gerçekleştirdiği Ordu ziyaretinde Karadeniz’de ilk kez bir spor kulübüne giderek Ordu İdmanyurdu Spor Kulübü’nü ziyaret etti. Atatürk burada hatıra defterine sporla ilgili unutulmaz vecizesini de kaleme aldı. Atatürk’ün bu binayı ziyaretinin 100. Cumhuriyet’in ise ikinci yüzyılında tarihi yapıyı müzeye dönüştürelim. Böylece bu tarihi ziyareti ve tarihi sözü 100. yılla beraber gelecek kuşaklara taşıyalım.

HEM TARİHİ BİNAYI KURTARALIM HEM DE TARİHİ BİR DÖNEMİ YAŞATALIM

Tescilli taş bina bugün çeşitli amaçlar doğrultusunda hizmet veriyor ancak ziyaretin 100. yılında yani 2024’te müze olursa bina tarihi kimliğini kazanmış olacak hem de Ordu’da Rusümat No: 4 Müzesi’nden sonra yeni bir destinasyon alanı kazanılmış olunacak. Müzenin ilk ve sonraki katlarında ziyareti canlandıran Atatürk’ün ve Ordulu gençlerin bal mumu heykelleri, ziyaretin ve Ordu İdmanyurdu Spor Kulübü’nün tarihi ve fotoğrafları yer alabilir. Hem tarihi bir binayı kurtarmış olalım hem de tarihi bir dönemi yaşatalım, Ata’ya da saygımızı gösterelim. Böylece birkaç olayı Ordu tarihine kazandıralım. 

 

 

İDMAN YURDU DEFTERİNE YAZILAN SÖZLER

İdman Yurdu'nun yeni kurulmuş olmasına rağmen varlığını hemen gösteren, duyuran ruhta gençlerden oluştuğunu gördüm. Memnunum. Sporun bedensel olduğu kadar düşünce ürünü olması gerektiğine dikkatinizi çekerim. Mustafa Kemal Atatürk (19 Eylül 1924)                       

                               

O GÜN NELER YAŞANDI?

Atatürk Ordu Valiliği’nden ayrıldıktan sonra dönüş için iskeleye yönelmişti ama kendisini bir sürpriz beklemekteydi. Ordulu gençler, Atatürk’ü İdman Yurdu’na getirmek için bir plan hazırlamışlardı. Bu amaçla spor kıyafetlerini giyerek millet düzünde antrenman yapmaya başlamışlardı. Diğer bir grup da Atatürk’ün geçeceği yol güzergâhında bekliyordu.

Başlarında ise daha sonra Ordu Belediye Başkanlığı da yapacak olan Ali Rıza Gürsoy bulunmaktaydı. Ali Rıza Gürsoy, Atatürk’ün önüne çıkarak onu İdman Yurdu Kulübü’ne davet etmiş, Atatürk de onların teklifini geri çevirmemişti. Çok az vakti olmasına rağmen İdman Yurdu’na uğramıştı. Ordulu gençler sevinçliydi ancak kulüp defterine hatıra yazdırmak üzere Atatürk’e uzattıkları kalemin mürekkebinin kurumuş olması bu sevinçlerini biraz gölgelemişti ama Atatürk’ün kendi kalemiyle yazması onları fazlasıyla mutlu etmeye yetmişti.

Atatürk İdman Yurdu’nun defterine şunları yazmıştı. ‘‘Ordu İdman Yurdunu teşkil eden gençlerin hemen mevcudiyetini izhar ve ihsas eden gençlerden mürekkep olduğunu gördüm, memnunum. Sporun bedeni olduğu kadar fikri de olmasına dikkati celp ederim.’’ Bugünkü anlamıyla, ‘‘Ordu İdman Yurdu’nu oluşturan gençlerin hepsinin varlıklarını hissettiren atak gençler olduğunu gördüm bu yüzden memnunum sporun bedenle olduğu kadar zekâ ile de yapılması hususunu dikkatinize sunarım’’ demişti. (Ordu’nun Toplumsal Tarihçesi- Hüseyin Naim Güney)

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BU GECE BARIŞ MANÇO GECESİÖnceki Haber

BU GECE BARIŞ MANÇO GECESİ

ORDU’NUN FINDIK ÜRETİMİNDE ADI VAR İHRACATINDA YOK! Sonraki Haber

ORDU’NUN FINDIK ÜRETİMİNDE ADI VAR İHRAC...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar