
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Adil Levent Karlıbel, “Ülkeyi ‘kadim’ yapan yaşanmışlıklarıdır. Bu geçmişin gelecek kuşaklara aktarılması dönemi yaşayanların görevidir. Tarih denildiğinde yalnızca yüzyıllar öncesini anlayan kafalar yüzünden Ordu tarihinin mücevherlerini hoyratça yok ettik.” dedi.
ORDU’YU ALZHEİMER YAPTILAR
Ordu Olay’a özel açıklamalarda bulunarak Ordu’nun kanayan yaralarına dikkat çeken Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Karlıbel, “Ülkeyi ‘kadim’ yapan yaşanmışlıklarıdır. Bu geçmişin gelecek kuşaklara aktarılması dönemi yaşayanların görevidir. Tarih denildiğinde yalnızca yüzyıllar öncesini anlayan kafalar yüzünden Ordu tarihinin mücevherlerini zaten hoyratça yok ettik. Şehrin sakinlerini Alzheimer yapan idareciler yüzünden İskele Bahçe, Güngör, Mıdı Restaurant, Merkez Orta Okulu ve birçok marka alan yok oldu. Yok oluşu içimi acıtan en önemli eser Saray Mahallesindeki eski Kız Okulu binasıdır. Bir dönem Ordu Meslek Yüksek Okulu olan bu muhteşem yapı kayboldu gitti.” diye konuştu.
ORDU İÇİN ‘TARİHİ’ GÖREVLER
“Şu anda elimizde kalan ve kent yolculuğunun mihenk taşları olan yapıları teker teker bulup yaşatmak hedefimiz olmalı.” diyen Karlıbel, “ Bunlardan birisi de İdmanyurdu Spor Kulübü binası. Yerel yönetimler sahip çıkarsa Kültür Bakanlığı’nın zaten var olan destekleri ile tekrar hayat bulabilir. Benzeri binalarda aslında sırasını bekliyor. Tahıl Pazarı’ndaki büyük taş bina Avrupa’daki benzerleri misali onarılarak bu kentin gastronomi lokasyonu olabilir. Eski Ordu stadyumu tamamen yıkılmadan, tribünlerinin altı dükkanlarla donatılıp içi şehrin spor ve yaşam merkezi olarak kullanılabilir. Zaten var olan tribünler konser ve gösterilere ev sahipliği yaparken Ordu spor tarihi hafızalardan silinmemiş olur.” şeklinde konuştu.
YARININ GÜZEL ORDU’SU İÇİN…
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Karlıbel, Ordu’nun yarınları için her biri çarpıcı nitelik taşıyan tespit ve tekliflerde bulunduğu sözlerini şöyle tamamladı: Yine Trabzon caddesindeki Taş Fındık Fabrikaları onarılıp eski ahşap iç sistemi kurulup yaşatılabilir. Milletin üç beş kazan ve ocaklı peynir fabrikaları müze olurken fındığın merkezi Ordu’da bir müze fabrika olmaması üzüntü verici. Son olarak Valilik Binası ile arkasında yer alan Kaymakamlık ve Askerlik Şubesi binaları onarılıp düzenlenerek Arkeoloji Müzesine, Etnografya Müzesine, Kent Müzesine ve Sanat Galerisine dönüştürülebilir. Böylece oradan başlayan, spor müzesiyle devam eden ve stadyumla taçlanan bir kültür vadimiz olur.” Hasan Cem Özel
Yorum Yazın