
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal 2021’de fındık için 210 milyon TL hasar ödemesi yapıldığını açıkladı.
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal ve beraberindeki heyet, Ankara’da ‘İklim Değişikliği ve Tarım’ konulu çalıştayların değerlendirme toplantısına katıldı. Genel Müdür Günal, ‘Değişen İklim Dönüşen Tarım’ vurgusuyla ülke genelinde yapılan çalıştayların değerlendirme toplantısında, “İklim Değişikliği ve Tarım Sigortaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
TÜRKİYE’DE BAHAR KALMADI
Genel Müdür Günal özekle şunları kaydetti: “TARSİM Sistemi kapsamında, Türkiye genelinde, sigortalı üreticilerimize en çok don, dolu, kuraklık ve fırtına gibi nedenlerden ötürü hasar ödemesi yapıldı. Burada özellikle kuraklıkla ilgili tarım sigortası çerçevesinde kısaca bilgi vermek isterim; iklim değişikliğinin etkisi ile ülkemizde son yıllarda dört mevsim iki mevsime düşmüş ve baharlar ortadan kalkmıştır. Ilık geçen kışlar ve sıcak geçen yazlar yaşanılmaktadır. Bu değişikliğin en önemli sonuçlarından birisi de kuraklıktır. Gelecekte bu tablo, tarımsal üretimi sekteye uğratarak, gıda güvenliğini tehlikeye sokabilecektir.
FINDIK İÇİN 210 MİLYON TL ÖDEME
Bu açıdan, 2017 yılından itibaren devreye alınan ve 2021 yılından itibaren köy bazlı uygulanmaya başlanan kuraklık verim sigortası, üreticilerimiz için büyük bir önem taşıyor. Kuraklık Sigortası kapsamında, geçtiğimiz yıl sigortalı üreticilerden toplanan 24 milyon TL prim karşılığında 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bununla birlikte üreticilere buğday ürünü özelinde 172 milyon, fındık ürünü için 210 milyon, üzüm ürünü için 593 milyon TL ve kayısı ürünü için ise 142 milyon TL hasar ödemesi yapıldı.”-İHA-
Yorum Yazın