Bile Bile Zehirlenmek

Bugün, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1987 yılında ilan ettiği “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”. Düzenlenecek çeşitli etkinliklerle sigara ve diğer tütün ürünlerinin sağlığa verdiği zarara bir kez daha dikkat çekilecek.

Hiç kuşku yok ki, insanın kendine verdiği en büyük kötülük inatla sigara içmeyi sürdürmesi. Hekimin, ailesinin uyarılarına kulağını tıkayanlar ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunları ile karşılaşıyor.

Tütün ürünlerini kullanmaktan ötürü her yıl dünyada 6 milyon kişi yaşamını yitiriyor. WHO’ya göre, acil önlem alınmazsa ölenlerin sayısı 2030 yılında 8 milyonu aşacak.

Sigara başta olmak üzere puro, pipo, nargile, çiğneme tütünü, enfiye veya su ve tütünün karıştırılmasıyla elde edilen tütün suyu kullanımı insan sağlığına son derece zararlı olmasına karşın giderek artıyor.

Türkiye, sigara ve tütün ürünleri tüketiminde ne yazık ki kötü sicile sahip. Ülkemizde yılda 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Özellikle çevre etkisi, özenti ve gösteriş nedeniyle gençlerde daha yaygın sigara kullanımı. Körpe bedenler uyuşturucu gibi sigara içerek kendilerini zehirliyor, sağlığını tehlikeye atıyor.

TÜİK verilerine göre, 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26.5’i her gün tütün kullanıyor. Ülkemizde yaklaşık 17 milyon sigara bağımlısı bulunuyor. Yani, nüfusun yaklaşık dörtte biri sigara içerek bile bile kendini zehirliyor.

Bile bile diyorum. Çünkü baş belası tütün ürünlerinin yaşamları kararttığı hekimler, tıp kuruluşları, bilim insanları tarafından her gün üstüne basa basa açıklanmasına karşın, “Bana bir şey olmaz” dercesine sigara içmeye devam ediyor insanlar.

Tiryakilerin yüzde 70’i sigarayı bırakmak istiyor. Ancak çoktan iş bitmiş oluyor. Vücuduna verdiği zarardan ötürü yakalandığı hastalıklarla mücadele ediyor.

Sigara sadece Türkiye’de değil, dünyada da en yaygın kullanılan tütün ürünü. Dünyada günde 10-15 milyar sigaranın satıldığını WHO verileri ortaya koyuyor. Türkiye’de bir yılda kişi başına tüketilen sigara miktarı 1500 ile 2 bin 500 arasında değişiyor. Son derece ürkütücü olan rakam, ülkemizin bu alandaki olumsuz sicilini net şekilde gözler önüne seriyor.

Sigara içenler kendilerini zehirledikleri gibi yanında ve çevresinde bulunan pasif içicileri de etkiliyor. Başkalarının içtiği sigaraların olumsuzluğundan ötürü meydana gelen ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazla.

Tabii, ülkemizde erkekler sigara kullanımında açık ara önde. Aslında, karşı cinslerine göre sayıları az olsa da kadınlarda tütün ürünleri kullanımı yayılıyor.

Son günlerde nargile içmek özellikle gençler arasında arttı. Her yerde mantar gibi çoğalan kafelerde aromasıyla bağımlılık yapan nargile, en az 100 sigara içmekle eşdeğer. Öyle söylendiği gibi hiç de masum değil, aksine daha zararlı.

Sonuçta, mentollü veya light olsun sigara, tadı ile bağımlılık yapan nargile, puro, pipo gibi ölüme yol açan tütün ürünlerinden uzak kalmak her insanın önceliği olmalı. Zararlı ürünlere karşı her kesim elinden geldiğince mücadele etmeli. Hiç kuşku yok ki, mücadelenin ilk adımı ailede başlıyor.Tiryakiler de bu beladan kendilerini sıyırabilir. Yeter ki, azim ve kararlılık olsun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şükrü Karaman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.