Geçmişten günümüze kültür ve sanat şehri olarak bilinen Ordu, son yıllarda bu alana yönelik attığı adımlar ve şehre kazandırdığı değerlerle adından başarıyla söz ettirmeye devam ediyor. Şehrin kent kimliğini ve özelliklerini yansıtmasının yanı sıra ilk yerleşim yerleri arasında yer alan Taşbaşı ve Zaferimilli mahalleleri bu özelliklerinden dolayı Ordu için büyük önem taşıyor. Taşbaşı semtindeki Rum Kilisesi veya Zaferi Milli semtindeki eski İsmet Paşa ilkokulu ya da Keçiköy’deki Dişçilik Fakültesi (Memleket Hastanesi) binalarından birinde hayata geçirilecek olan bir Kent Belleği Müzesi de kent tarihini yansıtan önemli bir parça olarak ön plana çıkacaktır.
Ordu şehri son yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte kent kimliğini ve kültürünü yeniden canlandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor. Ordu tarihi açısından büyük önem
taşıyan Taşbaşı ve Zaferimilli semtleri ise bu gelişmelerin ve değişimlerin yaşandığı önemli bir “turizm” ve “cazibe” merkezi olarak günden güne önemini artırıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Müzeleri Kompleksi olarak düzenlenecek bir yapı içerisinde yer alan Ordu Kent Belleği Müzesi, geçmişten günümüze kadar uzanan Ordunun kentsel gelişim kaydını tutmak, korumak ve gelecek nesillere kentli olma bilincini kazandırmak amacıyla Ordunun tarihini ziyaretçileriyle paylaşmalıdır.
Yerel, ulusal ve uluslararası olmak üzere kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak projeler üretmeyi, sözlü tarih ve kent belleğine yönelik sanat çalışmaları gerçekleştirmeyi hedefleyecek bir müze, imza atacağı önemli çalışmalarla kamuoyunda geniş bir şekilde dikkat çekebilmelidir.
Kent Belleği Müzesi ile Avrupa’daki örnek alınacak bazı Kent Belleği Müzeleri arasında yürütülecek, Avrupa Birliği projesi ise uluslararası anlamda kültürel bağın kurulmasına verilen önemi gözler önüne seriyor. Bu iş birliği ile ayrıca Avrupalı ve Türk sanatçıların eserlerinin sergi değişimleri kapsamında her iki ülkede de sergilenmesi sağlanmalıdır.
Yine bu proje kapsamında “Sendeki Ordu” isimli bir yarışma gerçekleştirerek bu yarışmada derece alan eserler de müze bünyesinde sergilenmelidir. Uluslararası anlamdaki etkinlikleriyle dikkat çekecek bu müze, önümüzdeki yıllarda Dünya ülkelerinde geleneksel olarak düzenlenen Uluslar arası Kentsel Gelişim yarışmalarına başvuru yaparak projeler sunmalı ve onlarca ülke arasından yarışmada listeye girerek başarı ödülü almaya hak kazanmalıdır.
Ordu Kent Belleği Müzesi’nde; “Tarih, Kültür Mirası, Etnik Kültür, Eğitim, Kültür ve Sanat, Spor, Ekonomi, Genetik Miras ile Benim Ordu’m “olmak üzere toplam dokuz civarında tema ve yüzlerce röportajdan oluşan sözlü tarih arşivi hazırlamalıdır. Her geçen gün sayısının artması hedeflenecek sözlü tarih arşivi, müzenin iki büyük salonunda sergilenirken ziyaretçiler bu arşive, kulaklık ve ekranlar sayesinde ulaşabilmelidir.
Müzenin bir diğer salonunda, “Eskişehir ve Avrupa ülkeleri veya komşu ülkelerin müzeleri arasında Kültürlerarası Diyalog Kurulması” başlıklı proje kapsamında gerçekleştirilen ve projenin ana faaliyetlerinden biri olan “Sendeki Ordu” temalı sanat yarışmasında dereceye girecek olan eserler ile mansiyon alan eserler ziyaretçilerle buluşmalıdır. Müzede ayrıca çok amaçlı bir sergi salonu ile çocukların eğlenceli vakit geçirebileceği bir çocuk alanı da bulunmalıdır.
Ordu Kent Belleği Müzesi bünyesinde bulunacak olan kütüphane bölümündeki binlerce yazılı
ve görsel belgenin yer aldığı arşiv aracılığıyla Ordu ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak isteyen
herkese hizmet vermelidir. Kent Belleği müzesi aynı zamanda dijital bir müze olma özelliği taşımalıdır. Bu özelliğiyle tarihi günümüze taşıyan ve her yaş grubuna hitap eden müzede, kentin hafızasını anlatan dijital dokunmatik ekranlar bulunmalıdır. Bu ekranlar aracılığıyla ziyaretçilere ordu ile ilgili röportajların yer aldığı sözlü tarih çalışmaları sunulmalıdır. Yine bu ekranların çevresinde Ordu’ya dair eski fotoğraflar ve grafik çalışmalarıyla zenginleştirilmiş çalışmalar yer almalıdır. Bu Açılacağı günden itibaren Ordu halkının ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekecek olan müze, sürekli kendini yenilemeli ve gelişen bir müze olarak dikkat çekmelidir.
Müzeye yılda 100 binden fazla ziyaretçi gelmesi hedeflenmelidir. Yapılacak yeni
röportajlar ve değişiklikler sayesinde, her yıl ziyaretçi sayısının artması planlanmalıdır.
Bir şehrin dokusunu oluşturan en önemli etkenlerden biri de şüphesiz kentte bulunan sanat kuruluşları ve müzelerdir. Öyle ki, günümüzde müzeleri kentin kimliğini ve imajını en güçlü şekilde temsil eden “marka iletişim araçları” gibi görmek hiç de yanlış olmayacaktır.
Kent markası çoğunlukla, başta çağdaş sanat müzeleri olmak üzere, çağdaş mimarinin yarattığı baskın “ikonografik kimlik” üzerinden inşa edilir. En az müzenin içerisinde bulunan sanat eserleri kadar mimari yapının kendisi de ilgi çeker. Tasarımı, sanatın ayrılmaz bir parçası olarak benimsendiğinden o yapının kime ait olduğu ve tasarımcının ilham kaynağı hep ilgi duyulan konular olmuştur. İçeride sergilenen objelerin daha iyi görünmesinde ve eserlerin daha iyi bir biçimde sunulmasında da yine mimarların başarılarını göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.
Bu proje hem ilimize, hem Karadeniz’e çok büyük bir değer katacaktır. Kent Belleği Müzesi, Ordu’yu bir turizm kenti yapma hedefine önemli katkılar sağlayacaktır. Kent Belleği Müzesi, Ordu’nun değerlerini hem gelecek kuşaklara hem de kente gelen yerli ve yabancı tüm turistlere tanıtacaktır. Müzenin kuruluşluna katkı sağlayacak olan herkese şimdiden şükranlarımı saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum..
Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.