Yine mi erken seçim?

Elazığ depreminden ötürü gündemden düşen erken seçim tartışmalarının bir süre sonra yoğunlaşacağı kesin.

24 Haziran 2018 seçimin ardından 1,5 yıl geçmesine karşın, siyaset kulislerinde dillendirilmeye başlanan erken seçim tartışmalarına siyasi partiler farklı yaklaşıyor.

İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ın attığı twettle gündeme gelen erken seçime Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdilik kapıyı kapatmış gözüküyor. Erdoğan, seçimlerin zamanında, yani 2023 yılında yapılacağını açıklıyor. Ancak, sürpriz yaparak erken seçim kararı alabilir Erdoğan. Son sözü söyleyecek olan kendisi zaten. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçimden yana değil.

Ana muhalefet partisi CHP erken seçimde ısrarcı olmamakla birlikte, Meclis’e bu yönde gelebilecek teklifi destekleme eğilimde. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener erken seçime şiddetle karşı. Hatta Akşener, Erdoğan’ın 2023’e dek bir seçim kararı alabileceğine olasılık vermiyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da erken seçimin yapılabileceğini savunan siyasetçilerden.

Erken seçim yapılacak tezini savunanlar, “ekonominin iyi olmadığını, vatandaşın yağmur gibi yağan zamlar altında inlediğini, siyasi iktidarın daha fazla yıpranmamak için erken seçim kararı alabileceği” gerekçesini öne sürüyor. Elbette, ekonomide durum toz pembe değil, hayat pahalılığı yurttaşın belini büküyor. Temel tüketim maddelerine iki yılda yüzde 50’ye yakın zam gelirken, maaşlarda yapılan yüzde 4,5, 6 gibi son derece komik artışlar karşısında milyonlarca dar gelirli kitle nasıl geçineceğinin hesabını yapıyor. Erken seçimin de bu durumdan kaynaklanacağını ileri sürüyor siyasetçiler.

Anayasaya göre, erken seçimin yapılabilmesi için ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i feshetmesi ya da 360 milletvekilinin “evet” oyu ile karar alınması gerekiyor. Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ile MHP’nin vekil sayısı 360’yı bulmuyor. O zaman muhalefetin destek vermesi şart. Eğer, Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’i feshederse bu kez görev süresi bitiyor. Cumhurbaşkanı, Meclis’i feshederek görevini niye sonlandırsın? Hiçbir siyasetçi buna yanaşmaz. Geriye kalıyor tek seçenek, o da Meclis’in 360 milletvekilinin “evet oyu ile erken seçim kararı alması. Bu durumda Erdoğan’ın seçilirse bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı hakkı var. Gerçi bu konuda anayasa profesörleri ve hukukçular farklı görüşler öne sürüyor.

Bilindiği üzere, bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy olması gerekiyor. Bu durum erken veya zamanında yapılacak seçimlerde mevcut ve kurulacak yeni partilerin ittifakını zorunlu kılıyor. Çünkü anketler şu anda hiçbir partinin yüzde 50’ye ulaşamadığını gösteriyor. İlla en azından iki partinin işbirliği yapması kaçınılmaz. Başkanlık sisteminin en ilginç yanlarından biri de bu olsa gerek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in vurguladığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Sisteminin arızalı yönlerini görüp, parlamenter sisteme dönüş için karar alabilir mi?

Sonuçta, seçimlerin zamanından önce yani, 2023’ten önce yapılacağı aşikâr. Çünkü, ülkenin siyasi ve ekonomik durumu bunu gösteriyor. Hem macun tüpten çıktı bir kez. Aslında 5 yılda 8 kez sandık başına giden seçmen seçim yorgunu. Çok ama çok bıkkınlık geldi vatandaşa. Yine de demokratik hakkını kullanmaktan kaçınmıyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şükrü Karaman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.