Yargıda reform, Kaftancıoğlu’na ceza

Hükümet ifade özgürlüğünü genişletecek, yargının iş yükünü azaltacak reform paketini hayata geçirmeye çalışırken, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun hapis ile cezalandırılması şaşırtıcı oldu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, “ Yargı reformuyla düşünce ve ifade özgürlüğünü daha da güvence altına alıyoruz” sözlerinin hemen ardından Canan Kaftancıoğlu’na sosyal medya paylaşımlarından ötürü verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezası doğrusu kafaları karıştırdı.

İfade özgürlüğünün genişletilmesini, yargının iş yükünün azaltılmasını ve infaz rejimi değişikliği ile binlerce kişinin cezaevlerinden tahliyesini öngören “Yargı Reformu Strateji Paketi” Adalet Bakanlığı tarafından 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak TBMM’ye sunulacak.

Paketin yasalaşması ile birlikte düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere bazı suçlarla ilgili İstinaf Mahkemelerinde kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara Yargıtay’da temyiz yolu açılacak. Böylece başta 5 yılın altında ceza alan hapisteki Cumhuriyet gazetesi yazarları olmak üzere diğer gazetecilere istinaf yolu açılacak, tahliye olabilecekler.

Terörle Mücadele Yasası’ndaki terör propagandası suçuna ilişkin maddeye “Haber verme sınırını aşmayan ve eleştiri düzeyinde kalan açıklamalar suç oluşturmaz “ hükmü eklenecek.

Soruşturma aşamasında suçunu itiraf eden sanık için ceza indirimi öngörülecek iddianame hazırlanacak. Bu madde, terör gibi bazı suçlar için geçerli olmayacak.

Cumhuriyet savcıları suç unsuru olacak kesin delilleri saptamadan dava açamayacak. Aksi halde iddianame tartışmasız iade edilecek. Hakim ve Savcı Yardımcılığı oluşturulacak.

Tutuklama için “kuvvetli şüphe “değil, “Kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delil” aranacak. 6 aydan fazla tutuklu kalan şüpheli, davası açılmazsa tahliyesini isteyebilecek.

İnternet ortamında işlenen suçlarda tüm site kapatılmayacak sadece suç konusu olan haberler engellenecek.

Kuşkusuz yargıda gerçekleştirilecek reformla düşünce ve ifade özgürlüğünün alanları daha genişleyecek, demokratikleşme adına önemli bir adım atılmış olacak.

Yıllardır yakınılan infaz sisteminde değişikliğe gidilmesi, haklarında hala iddianame hazırlanmayan şüphelilerin içeride tutulmalarını engelleyecek. Ve en önemlisi 5 yılın altında ceza alanlara da Yargıtay’a başvurma hakkının getirilmesi. Bu kapsamdaki hükümlülere Yargıtay yolunun kapalı olması büyük bir haksızlıktı. Kamuoyundaki yakınmaları dikkate alan siyasi iktidar böylelikle yanlışı düzeltmiş olacak. Reformun yasalaşması ile birlikte çok sayıda gazeteci, yazar ve düşün insanı özgürlüğüne kavuşacak. Paket yargıda tıkanmayı açacak, tutuklu ve hükümlüler adına haksızlıkları giderecektir.

Yargı reformunun ülkeye getireceği olumlu yansımalar tartışılırken, soysal paylaşımlarından ötürü beş ayrı suçtan yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 10 yıla yakın hapis ile cezalandırması oluşan iyimser havaya gölge düşürdü.

Yargı çevrelerinde epey tartışılacak kararın reform hazırlıklarının yürütüldüğü ortamda kamuoyu vicdanında kabul görmediğini söylemek yanlış olmaz. Kuşkusuz Kaftancıoğlu hakkında son sözü İstinaf Mahkemesi söyleyecek.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şükrü Karaman - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.