Ordu ili Altınordu ilçesi sınırlarında daha evvel botanik park olan arazinin günümüzde en güzel biçimde nasıl değerlendirileceği hususu kamuoyunda geniş bir biçimde sorgulanıyor. Bence bu harika alan Ordu’nun gittikçe betonlaşan çeperlerinde nefes alınacak bir yeşil alan olarak gelecek nesle armağan edilmelidir. Benim naçizane önerim bu arazinin en az 50-60 dönümü son yıllarda çok moda olan “Hobi Bahçeleri” ne çevrilmesidir. 2000’li yılların başında belediyelerin öncülüğünde başlatılan hobi bahçelerine rağbet artıyor. İl ve ilçe belediyelerinin arazilerini parsellere ayırarak altyapısını tarıma uygun hale getirdikten sonra vatandaşların kullanımına açması ile başlayan hobi bahçesi geleneği yayılıyor. Özellikle meyve ve sebze fiyatlarındaki aşırı yükselme sonrası toprakla içli dışlı olmayı sevenlerin araştırmaya başladığı bu konuda acaba ülke genelinde hangi belediye neler yapıyor? İşte cevabı: HOBİ BAHÇELERİNDESİSTEM NASIL İŞLİYOR?
-Belediyeler kendi mülkiyetlerinde bulunan arazileri parsellere ayırıyor.
-Her biri 10 ila 80 metrekare arasında değişen bahçeler oluşturarak vatandaşların sebze-meyve yetiştiriciliğine imkân sağlanıyor.
-Bazı belediyeler hobi bahçesi için hak sahiplerini belirlerken hiçbir ücret talep etmiyor.
-Vatandaşlara kura ya da sıraya göre kullanım imkânı sunanların yanı sıra cüzi bir ücret karşılığı kiraya verenler de oluyor.
İşte Türkiye’de Hobi Bahçesi uygulaması yapan bazı Belediyelerden örnekler:
SAMSUN VİLAYETİNDEKİ HOBİ BAHÇELERİ:
Samsun Valisi İbrahim Şahin'in öncülüğünde başlatılan proje ile Van depreminde afetzedelerin kaldığı konteynerler kullanılarak kentte hobi bahçesi oluşturuldu. Atakum İlçesi'nde yapılan, Terme İlçesi'nde de yapımına başlanılacak olan hobi bahçeleri, olası bir afet durumunda ise afetzedelere tahsis edilecek. Van'da 2011'de meydana gelen deprem sonrasında bölgede afetzedelerin kaldığı konteynerlerden 200'ü, ailelerin kalıcı konutlara yerleşmelerinin ardından Samsun'a getirildi. Samsun Valisi İbrahim Şahin'in konteynerlerin hobi bahçesi projesinde kullanılması ve olası afet durumunda da 24 saat içinde boşaltılarak afetzedelerin barınmalarının sağlanmasını içeren bir talimat verdi. Vali Şahin'in öncülüğünde 'Hobi bahçesi Projesi' hazırlandı. Atakum Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projenin ilk etabında 41 konteyner yerleştirilerek 4 bin 419 metrekare alan içine hobi bahçesi kuruldu. Çekilen kuralar sonucunda vatandaşlar konteynerlere yerleşip, konteynerlerin ön tarafında bulunan bahçe kısmını da tarım amaçlı olarak kullanmaya başladı. Konteynerlerin vatandaşlara 2 yıllık olarak verildiği, projenin ise yaklaşık 350 bin TL'ye mal olduğu belirtildi.
Ayrıca Terme İlçesinde de benzer şekilde bir hobi bahçesi oluşturulması içinde harekete geçildi. Samsun İl Afet Müdürlüğü ile Terme Belediye Başkanlığı arasında imzalanacak protokol ile Kozluk bölgesinde 15 bin 174 metrekarelik alana hobi bahçesi kurulacak. Buraya ön tarafından 90 metrekarelik bahçesi olan 52 konteyner yerleştirilecek. Alanda oyun parkı, yapay göl, spor sahası, yeşil alan, sosyal yaşam alanı ve botanik bahçe olacak.
KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Şehir genelinde beş hobi bahçesi yer alıyor. Ortak gider katılım payları belediye meclisleri tarafından belirlenen bahçelerden yararlanmanın şartları arasında, emekli olma ya da 50 yaşını geçmiş olmak var. Tahsis süresi üç yıl olan bahçeler ise Altınoluk Hobi Bahçesi, Beştepeler Hobi Bahçesi, Karpuzatan Hobi Bahçesi ve Cırgalan Hobi Bahçesi olarak sıralanıyor. 8 yıl önce açılan Selçuklu Hobi Bahçesi ise hak sahiplerine 10 yıllığına tahsis ediliyor. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İl genelindeki hobi bahçelerinden yararlanmak için geçerli olan ilk kriter emekli olmak. Ayrıca şehit ve gazi yakınlarına öncelik tanınıyor. Hak sahiplerinden 267 lira aidat, 100 lira depozit olmak üzere yıllık toplam 367 lira ücret alınıyor. Bahçelerin olduğu yerde belediye tarafından yeme-içme hizmeti veriliyor.
İSTANBULBEYKOZ BELEDİYESİ Kendi meyve sebzesini yetiştirmek, doğayla buluşmak isteyenlerin adresi haline gelen Beykoz’daki hobi bahçeleri büyük rağbet görüyor. 20 dönümlük büyük ve bakımlı bir alanda yer alan hobi bahçelerinde yıllık kiralanabilen 50 metrekarelik 100 adet bahçe ve 6 metrekare kulübeleri, hayvan barınakları, kuş evleri, oyun alanları, çay bahçesi, kafeterya ve otopark bulunuyor. Başvurular çağrı merkezinden, belediyenin internet sitesinden ya da dilekçe ile yapılıyor. Başvuru yapan kişilere sıra numarası veriliyor. Yerler boşaldıkça sıradan yerleştirmeler yapılıyor. Hak sahipleriyle yıllık sözleşme yapılıyor ve birikme çok olmasın diye her kullanıcıya en fazla iki yıl kullanım hakkı veriliyor. Beykoz Belediyesi’nin hobi bahçelerini kullanmak için şu anda sırada bekleyen tam 797 kişi var. İSTANBULKÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ Atakent Mahallesi’ndeki yaklaşık 42 dönümlük alan 40 metrekare parsellere ayrılarak hobi bahçeciliği için uygun hale getirildi. Hak sahiplerinin kurayla belirlendiği hobi bahçelerinde kullanım hakkı bir yıl. Bu yılki kira bedeli ise 700 lira. Bir yıl içinde 70 metreküpten fazla su tüketenlerden ayrıca su bedeli tahsis ediliyor. Şehit, gazi ve birinci derece yakınlarından herhangi bir ücret alınmıyor. Küçükçekmece Hobi Bahçelerinde kullanıcılara ait olmak üzere üzeri gölgelikli ahşap malzeme sandıkları bulunuyor. İSTANBUL ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ 68 dönüm alan üzerinde oluşturduğu hobi bahçeleri yaklaşık 78 metrekarelik 200 parselden oluşuyor. Her birinde 6.5 metrekarelik ahşap kulübeler bulunan bahçeler hortum sulama sistemiyle döşenmiş durumda. Alan içinde ayrıca 78 araçlık otopark, çocuk oyun alanları, kafeterya, çay bahçesi gibi sosyal tesisler de bulunuyor. Hobi bahçelerinin 2019 yılı için kullanım ücreti bir ve iki yıl için bin lira, üç yıl ve üzeri için bin 200 lira olarak belirlendi. Belediye, bahçesiyle ilgilenmeye vakit bulamayanlar için de sulama, yabani ot temizleme, çapalama, elektrik kullanım gibi hizmetleri de belli bir ücret karşılığı veriyor. 2019 için tek sefere mahsus sulama hizmetinin bedeli 30, çapalama 55, belleme 160, yabani ot temizleme 110, ilaçlama 30, damlama sulama 260 lira olarak belirlendi. Yıllık elektrik tüketimi içinse 1 kontör 75 kuruş, 1 kontör su ise 6 lira üzerinden fiyatlandırılıyor. İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ İlçenin kurucu belediye başkanı Vehbi Orakçı zamanında projelendirilen hobi bahçeleri, 15 bin metrekareye yayılan Umut Meyve Ormanı ve 144 bahçeden oluşuyor. Hobi bahçelerinin 10 parseli, bedensel ve zihinsel engelli vatandaşların rehabilitasyon sürecinde kullanılmak amacıyla Sağlık Müdürlüğü’ne, huzur evine ve alan yetersizliği nedeniyle hobi bahçesi yapılamayan devlet okullarına tahsis edilmiş durumda. İlçedeki 133 adet hobi bahçesi ise noter huzurunda yapılan çekiliş ile bir yıllığına halka ücretsiz tahsis ediliyor. Belediye, tahsis sahiplerine suyu, gübreyi, çapayı, fide terbiyesi için çıtayı ücretsiz olarak sağlıyor.
ÖZEL SEKTÖR DE BU İŞİ YAPIYOR Hobi bahçeleri oluşturma konusunda girişimde bulunan işadamları, bu yolla ekonomik bir değer oluşturmayı başardı. Ellerindeki toprakları hobi bahçesi boyutunda parselleyip, altyapısını uygun hale getirip belli bir süreliğine kiraya verenler yaptıkları işten memnun. İstanbul’da ağırlıklı olarak Pendik ve Beykoz’da bu alanda çalışma yapan şirketler, 55-60 metrekarelik parsellerden oluşan hobi bahçesini kiraya veriyor. Kira bedelleri üç taksitle ödenebiliyor. Hobi bahçelerinin yıllık ücreti standart bahçe için bin 600 lira, 4 metrekarelik kulübesi olan bahçeler için de 2 bin 300 lira. Kiracılar ise bir sene boyunca bu araziyi, zirai tarım ilacı, kimyasal gübre ve benzeri unsurları kullanmadan, istediği çiçek bahçesini kurmak için veya evinde tüketeceği sebzeleri üretmek için kullanabiliyor. İşin en renkli tarafı ise bahçeyi kiralayanların ücretsiz kullanabilecekleri bir piknik alanının varlığı. Yaz aylarında mangal gibi keyifli yemek planlarının bu alanda yapılmasına fırsat veriliyor.
Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ordu Olay Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ordu Olay Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ordu Olay Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ordu Olay Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.