Ordu
DOLAR19.0851
EURO20.5437
ALTIN1210.3
Mehmet ŞAŞMAZ

Mehmet ŞAŞMAZ

Mail: [email protected]

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BOYKOT GÜNÜ

Saygıdeğer Olay Gazetesi okuyucuları! Sizler bu yazıyı okumaya başladığınızdan itibaren, son cümleyi okuyuncaya kadar her dört saniyede, bir canımızın sigaradan dolayı vefat ettiğini hiç düşündük mü? 

          Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1987 yılında, sigarayı boykot için başlatmış olduğu çalışmalar 9 Şubat Günü olarak karar kılmış, dolayısıyla yıl içerisinde 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü ve 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak, sigaranın Dünya'da en büyük sorun olduğuna dikkat çekmek için belirlemiştir. Bu günlerde, insanlığın en büyük belasının ülkemizde ve bütün Dünya'da özellikle salgın hastalık döneminde bulunduğumuz bu günlerde en düşük seviyelere indirilmesi için hepimizin duyarlı olmamız hususunda da çalışmalarını sürdürdüğünü bilmekteyiz. 

           Kristof Colomb'un 1492 yılında Amerika'ya gerçekleştirdiği, daha ilk seferinde Kızılderili'lerin kullandığı tütünü, yeni dünyadan eski dünyaya getirmiştir. Önce ilaç sanılan tütün, 1493 yılında İspanya'nın Barselona şehrine, sonra büyük bir hızla Avrupa'ya 100 yıl içinde de Osmanlı İmparatorluğu'na ulaşmıştır. Tütün için 16. ve 17. yüzyıllarda büyük tartışmalar yaşanmış, İspanya'da engizisyon mahkemeleri tütün içenleri yakmıştır. 4. Murat (1623-1640) tütün içenlerin kellelerini kesmiş yine de tütün içimi hızla artmıştır. 

          Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; Dünya'da nüfus sayısı düzenlemesi dikkate alındığında en çok sigara içilen ülke yüzde 52,5 ile Kiribati (Okyanusta bulunan bir ülke) gelmektedir. Türkiye, yüzde 26'lık oran ile 40. sırada bulunmaktadır. Dünya'da en az sigara içilen ülkelere baktığımızda; Gana, Etiyopya, Nijerya, Erite ve Panama gibi ülkeleri görmekteyiz. 

          Dünya'da 7.8 milyar civarında insan yaşamaktadır. Bunların 1.2 milyar civarında olanı sigara (ot! İçinde 4040'tan fazla canlılar için zehir bulunan radyoaktif, füze yakıtı, kanserojen, radyasyon, tiner, akü metali, tüp gaz, böcek öldürücü, oje sökücü, egzoz gazı, tuvalet temizleyici… gibi) içmektedir. 

          Dünya'mızda 1.2 milyar insan sigara bağımlısı olarak hayatını sürdürürken, bunların yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerden olması acaba sigara içen dostlarımızı hiç düşündürdü mü? Sigaradan dolayı her yıl sekiz milyondan fazla insanımızın hayatını kaybettiği Dünya'mızda, bunların bir milyon civarında olanının pasif içicilikten dolayı aramızdan ayrıldığını bilmekte miyiz? Özellikle son yıllarda, bayan içicilerin sayısının çoğalması, gelecek nesiller için daha fazla bağımlıların sayısının artabileceğini düşünüyor muyuz? Mesela; Dünya'da kadınların erkeklerden daha fazla sigara içtiği ilk sıradaki ülke Danimarka! Bu ülkede kadınların %19.4'ü erkeklerin de %18.4'ü sigara tüttürmektedir. Kadınlarımızın, sigara içici sayısının fazlalaşması engelli çocuklarımızın da sayısal olarak yükselmesi anlamına gelmektedir. 

          Sonuç itibariyle; sigara içen insanlarımızın özellikle bu salgın hastalık döneminde daha dikkatli olmaları gerektiği, her sigara içiminden sonra maskelerini değiştirmelerini, beraberlerinde en az üç ayrı maskeyi bulundurmaları gerektiğini, her sigara arasında maskelerini havalandırmaları gerektiğine dikkat etmelerini tavsiye ricasında bulunurken, yürüyüş esnasında içtikleri sigaranın dumanının ağızları ve burunları maske ile kapalı insanlarımızı 10-15 metreye kadar hala sigara kokusunu aldıklarını düşünerek sigara içmek için ayrılan yerlerin haricinde sigara içilmemesi hususunda dikkatli olmamızı, bütün insanlık adına duyarlı olunması gerektiğini hatırlatmak isterim.

             Bütün insanlığa; sigaradan uzak, sağlıklı ve huzurlu bol güneşli günler temennisiyle...

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar