Bundan 35 yıl önce Dünya Sağlık Örgütü, “9 Şubat” gününü Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak ilan etmiştir.
İnsan nüfusu 7.9 milyara yaklaşan Dünyada, 1 milyar 200 milyonu sigara kullanıcısı olan insanımızla beraber yaşamaktayız. Toplumda, sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, zararlı alışkanlıkları olan insanlara yardımcı olmak için yılın belirli günlerini 9 Şubat ( 1987’den itibaren), 31 Mayıs (1987’den itibaren), 20 Kasım (1977’den itibaren), Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş, özellikle bu günlerde çalışmalarını daha da fazla duyurmayı görev edinmiştir.
Tütün illetinin 15. yüzyılda bulunmasından sonra, bugün yılda 8 milyon insanımızı tütün mamullerinden dolayı, 1 milyona yakın insanımızın da pasif tüttürücü konumunda hayatını kaybettiği gerçeğini yaşamaktayız. Tütün 16. yüzyılda, “kutsal ot” ve “Tanrının şifası” olarak adlandırılıp, bu yaygın inanışa ek olarak, bilim insanları da tütünün faydaları konusunda çalışıyordu.
Zararlarını saymakla bitiremeyeceğimiz tütünün yaprağı, çok güzel bir görünüm sergilemekte! Çünkü; zehirli bir bitki olduğu için, hiç bir böcek yaprak üzerinde gezmez! Ne koyun, ne at, ne inek, hiçbir otobur da bu bitkiyi yemez!
Yukarıda binde birini dahi saymadığımız tütünün zararları hususunda, maalesef 1 milyar 200 milyon civarında sigara tüttürücüsü yılda 6 trilyon civarı sigara tüketimi yapmaktadır. Ayrıca sigara tüttürücülerinin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerden olması da düşündürücü!
Dünyada en fazla sigara tüttüren ülke, Batı Pasifik’te 107 bin nüfuslu Kiribati ve hiç sigara içilmeyen ülke de Çin ve Hindistan’a komşu, 1947’de bağımsızlığını, 1974’te BM (Birleşmiş Milletler) tarafından resmen ülke olarak tanınan ve topraklarının yasa ile yüzde 60’ı en az ormanlık alan olması kararlaştırılan ( bugün yüzde 72’si ormanlık alan) BUTAN ülkesidir.
Bu illetten nasıl kurtulmalı?
Karar vermemiz, bırakacağımıza inanmamız, bol su içmemiz, yürüyüş yapmamız ve bırakacağımız günü belirlememiz. O gün de BUGÜN?
Yorum Yazın