Ordu
DOLAR19.054
EURO20.5095
ALTIN1211.9
Mehmet ŞAŞMAZ

Mehmet ŞAŞMAZ

Mail: [email protected]

TÜRK DİL BAYRAMI’NDA TÜRKÇE UYARISI ! DİL, DÜŞÜNCENİN AYNASIDIR

Türk Dil Bayramı’nın 90. yılı vesilesiyle bir makale yazan Emekli Öğretmen Mehmet Şaşmaz, Almanya’da ve Türkiye’de Türkçenin karşı karşıya olduğu tehditleri ve dilin önemini anlattı. 
 

 “Bu yıl 90’ncı kez kutladığımız Türk Dil Bayramı, Türk Dil Kurumu’nun Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde, 26 Eylül 1932’de İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen ilk Türk Kurultayı toplantısı ile başladı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu tüzel kişiliği olan bir dernek olarak kurmuş, “Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil bilinçle işlensin…” (02.09.1930) sözünden yola çıkarak, dil devrimini başlatmıştır.

 

Günümüzde Türkçe’nin eğitim ve öğretimini belirleyecek bütün kurumlar ve her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, dilimizin yabancı sözcüklerden arınması ve kullanılmaması hususunda büyük bir dikkat ve sorumluluk içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum.”
 

RESMİ KURUMLARDA BİLE YABANCI KELİMELER KULLANILIYOR
 

“Üzülerek ifade ederim ki; resmi kurumların bir çoğunda acil çıkışı gösteren tabelalar(EXIT) alfabemizde hiç bulunmayan bir harfin olduğu sözcükle oluşturulmuş, 86 milyon insanımızın yaşadığı ülkemizde binlerce taksinin sokaklarda (TAXI) olarak gezmesinden de rahatsız olmamışızdır. Özellikle Cuma günleri yazdığımız tebriklerde SA(Selamun aleyküm)AS (Aleyküm selam) tmm (Tamam)… Bunların günlük ortalama 10’ar mesaj yazdıkları düşünüldüğünde 550 milyon mesajın acaba yüzde kaçı düzgün Türkçe ile yazılmıştır? gibi ifadeler çocuklarımızın Türkçesini ne derece geliştirmesine faydası ola bilir.
 

 Modanın beşiği olarak bilinen Fransa, 1994 yılında çıkarmış olduğu 665 sayılı kanunun 1’nci maddesinde, Fransa’da üretilen mallara, Fransızca’dan başka bir isim verilemeyeceğini, 9’uncu maddesine göre de kamuya açık alanlarda bir malın reklamının Fransızca’dan başka bir dille yapılamayacağını belirtmiştir.       

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ülkemiz ismini yurt dışında “TÜRKİYE” olarak yazılması hususu özellikle Avrupa’da yaşayan insanlarımız tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanırken ilimizde bir alışveriş merkezinin girişinde (I love ordu) yazması bir Ordulu olarak üzücüdür.Ülkemizde üretilen ürünlerden, tabelalara acaba isimlerin yüzde kaçı Türkçe yazılmıştır?”

Türkiye’de 60 milyon cep telefonu kullanıcısından 55 milyonunun, “akıllı telefon”diye adlandırılan cihazları kullandığı tahmin edilirken, 57 bin TL karşılığında yeni piyasaya çıkan bir telefon markasının satın alınması için mağazalara akın eden insanlarımız kavga eder duruma gelmiştir. Başka ülkenin ürününe bu derece ilgi gösterirken, dilimizi de o ülkelerin boyunduruğu altında bırakmanın ne derece tehlikeli olduğunu düşünemiyor muyuz? 

 

Teşekkür ederim (Tşk.), hoşçakal (By)… Bunları okuyan; vatansever, bayrağına, diline, budununa, kültürüne ve imanına bağlı bizler, dostlarımıza kaç kez eksiklerimizi anlatabildik?
 

 Düşüncemizin aynası olan dilimizi, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da korumak; geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, ailesi ve ülkesi ile manevi bağlarını, kültürel ve sosyal değerlerini canlı tutmak demektir. Dilini iyi bilen çocuk; milli ve dini bayramlarını, bunlarla ilgili gelenek ve göreneklerini iyi öğrenir, öğretir ve uygularken yaşamış olduğu ülkenin de değerlerini o ölçüde tanır ve tanıtır. Unutmayalım! “ KENDİ DİLİNDE DOĞRUYU BİLMEYENLER, BAŞKA DİLLERDE YANLIŞI DÜZELTEMEZLER.” Mehmet ŞAŞMAZ 

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar